De gelukkige huisvrouw

Inleiding

Het boek spreekt je heel erg aan om te gaan lezen, vooral de titel al vind ik zelf. Want het gaat over een vrouw en dat ben jij zelf ook en dit is wel wat extreems wat mensen kunnen meemaken.

 

Zakelijke gegevens

Het boek is geschreven door Heleen van Royen.                                                                                      
Het boek heet De gelukkige huisvrouw.
Het boek is uitgegeven door FBM uitgevers uit Amsterdam.
Het is de zevenentwintigste druk uit 2010.
De eerste druk was in 2000.

Samenvatting

Lea Meyer-Cornelissen is een 31-jarige ‘kakmadam’ uit Aerdenhout. Ze is getrouwd met Harry die in het vastgoed zit. Op een dag wil haar man een kind. Eerst denkt Lea aan een geadopteerd kind, maar Harry wil er een van hem zelf. Lea’s lesbische voedvrouw, Machteld, heeft de aanstaande moeder een thuisbevalling aangepraat, maar er gaat iets fout en na urenlange weeën en uitstelling moet Lea alsnog naar het ziekenhuis. De baby wordt gehaald door schaar, pomp en tangen. Dit is voor haar een traumatische ervaring. Iedereen in Lea’s omgeving vind Harry junior helemaal geweldig, behalve Lea zelf. Ze belandt in een postnatale depressie en raakt helemaal ontspoord. Ze beeld zichzelf in dat ze een belangrijke boodschap heeft, een soort tweede Jezus, en daardoor probeert ze Harry Junior te doden door hem te laten stikken. Ze wordt opgenomen in een kliniek en uiteindelijk belandt ze in de behandelkamer van de psycholoog Beau van Kooten. Hij probeert haar ervan te overtuigen dat de zelfmoord van haar vader, twintig jaar geleden de oorzaak is van de huidige crisis. Om dit te verwerken moet Lea gaan rouwen. Hiervoor moet zij verschillende fasen doorlopen. In de laatste fase verbeeldt ze zich dat ze haar vader hoort. Ze gaat in haar bruidsjurk naar de plaats waar haar vader zichzelf had verdronken. Ook zij gaat het water in. Daarna eindigt het met dat ze een dagboek gaat beginnen voor Harry net zoals haar moeder dat ook voor haar deed.

Titel
De titel is de gelukkige huisvrouw. Voordat Lea een kind krijgt is ze een hele gelukkige huisvrouw. Als ze eenmaal haar kind heeft is dat anders. Dan wordt ze depressief en is ze niet meer gelukkig. Aan het eind van het boek is ze volgens mij wel weer gelukkig.

Personages
De belangrijkste personages zijn Lea en Harry. Harry Junior en de vader van Lea zijn bijfiguren.

Lea is 31-jarige vrouw. Ze is een ‘kakmadam’ en behoorlijk arrogant. Maar hoe verder je in het verhaal komt, hoe sympathieker ze wordt. Eerst is ze heel agoïstisch maar dan gaat ze zich in het verleden met haar vader verdiepen. Dan gaat ze meer aan haar man denken en aan haar kind. Ze wordt omschreven als een knappe vrouw. Het is een karakter want je leert haar karakter heel goed kennen. In het verhaal veranderd haar karakter ook.

Een andere belangrijk personage is Harry. Harry is de man van Lea. Hij is een succesvolle zakenman in vastgoed. Hij is gelukkig met zijn huwelijk met Lea. Maar als Harry Junior eenmaal is geboren besteed hij bijna geen aandacht meer aan Lea.

Harry is een type want zijn karakter wordt niet heel uitgebreid beschreven en maakt ook niet echt een duidelijke ontwikkeling door

Ruimte
Het verhaal speelt zich af Aerdenhout. Daar wonen Lea en Harry. Het verhaal speelt zich ook af bij het kantoor van Beau van Kooten. Het wordt omschreven als een kantoor met luxe artikelen en een luxe inrichting. De ruimte heeft geen speciale functie in het verhaal.



Tijd

Er staan stoms stukken van dagboeken in. Daaruit kan ik opmerken dat haar zoontje is geboren in 1998. Dus het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af in 1998.

De vertelde tijd is 2 jaar. De verteltijd is 198 bladzijdes. Het verhaal is niet chronologisch verteld. Het verhaal wisselt van sessies bij beau, Lea’s jeugd en nu.

Fabel en sujet is niet hetzelfde. Het volgorde van het verhaal is anders dan hoe het verteld wordt. Er wordt gebruik gemaakt van flashbacks. Het verhaal begint al met hoe Lea in de inrichting terecht is gekomen. Het verhaal is discontinu want er worden soms stukken tijd overgeslagen. Er is geen tijdsverdichting. Af en toe wel een tijdsprong maar dat wordt niet duidelijk verteld. Tijdsvertraging is er wel. Soms worden dingen heel uitgebreid verteld.



Structuur

Het boek is opgebouwd uit 42 hoofdstukken. Het verhaal begint in medias res. Het begint met hoe Lea in de inrichting is gekomen en dat is midden in het verhaal. Er zijn twee verhaallijnen. De ene gaat over de geboorte van haar zoontje en haar huwelijk met Harry. De andere gaat over de dood van haar vader.

Over de auteur

 

Heleen van Royen (1965) is geboren in Amsterdam. In 1983 doet Van Royen eindexamen VWO. In 1984 wordt ze ingeloot voor de School voor de Journalistiek in Utrecht, waar ze in 1987 afstudeert. Na haar studie werkt Van Royen als redacteur bij Haarlems Dagblad, als verslaggever bij Radio Noord-Holland en als freelancer bij diverse tijdschriften. Ze schrijft nu voor diverse glossy's en debuteert met De gelukkige huisvrouw op opvallende wijze in de Nederlandse literatuur. Het boek werd tevens zeer succesvol bewerkt tot theaterstuk, door Het Vervolg. In 2003 verscheen Godin van de jacht, dat meteen na verschijning de eerste plaats van tal van bestsellerlijsten veroverde. In anderhalf jaar tijd gingen ruim 200.000 Godinnen over de toonbank; het boek was de best verkochte Nederlandse roman van 2003. De film- en vertaalrechten zijn ook al verkocht. Naast drie controversiële romans schreef Heleen van Royen een serie spraakmakende columns voor Het Parool en Planet Internet. Eind 2003 verscheen een selectie van haar columns in Je zal er maar mee getrouwd zijn. Heleen van Royen is sinds 1992 getrouwd met televisiepresentator Ton van Royen. Het echtpaar heeft een dochter en een zoon. In 2006 laat Van Royen zich samen met haar man naakt fotograferen voor het blootblad Playboy. Inmiddels heeft Heleen al vele titels op haar naam staan en is haar boek De gelukkige huisvrouw ook verfilmd.

Leeservaring

 

Spreek het onderwerp van het verhaal je aan of niet? Hoe komt dat?

 

Ja, het ik vind het een heel bijzonder boek. Volgens mij komt het niet veel voor wat deze vrouw heeft meegemaakt, dat ze haar eigen kind niet meer wil.

 

Is het onderwerp verrassend uitgewerkt of behoorlijk voorspelbaar?

 

Het boek is heel goed uitgewerkt, je ziet alles wat er echt gebeurt je leeft zo helemaal mee in het verhaal. Ik vind het niet voorspelbaar, want je denkt toch eigenlijk niet dat je niet blij bent met je kind.

 

Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien?

 

Ja er komt telkens wat bij wat je nog graag wel meer van wilt weten. Want op het begin krijgen ze een kind en dat is al een hele bijzondere bevalling, dan komt er nog bij dat ze er helemaal niet blij mee is en dan ze naar naar een verblijf er voor moet.

 

Hebben de gebeurtenissen indruk op je gemaakt? Welke gebeurtenis vooral en hoe komt dat?

 

Ja, want toen ik het had gelezen toen dacht ik er eigenlijk goed over na of je echt wel een kind wilt.

 

Heb je zelf wel eens iets meegemaakt wat lijkt op de gebeurtenisen in het verhaal? Gaat het daardoor meer voor je leven, krijgt het daardoor meer betekenis of juist niet?

 

Nee, maar ik heb er wel eens van gehoord maar ik ken die persoon niet.

 

Wat vind je van de ideeën en het gedrag van de verschillende verhaalpersonen? Gedragen ze zich zoals het volgens jou hoort? Reageren ze verrassen of voorspelbaar?

 

Ik vind dat iedereen het heel goed speelt want ze zijn het allemaal niet altijd met elkaar eens en daardoor wordt het verhaal spannend.

 

Vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen? Heeft het taalgebruik hier mee te maken?

 

Het is soms best moeilijk om te lezen want je wordt wel eens terug geblikt in het verhaal en dan moet je even goed nadenken.

 

Verwerkingsopdracht

Schrijf voor een jongerentijdschrift een recensie over het boek/ de film. Geef een korte indruk van de inhoud en beschrijf daarna je mening die je met argumenten ondersteunt.

 

Het boek de gelukkighuisvrouw is een heel bijzonder boek er komen heel erg veel dingen in voor.
Er wordt verteld dat je vader eigenlijk weining voor je heeft gevoeld en niet meer hier wou blijven, bij iedereen. Je krijgt een hele leuke rijke man wat elke vrouw wel wil maar als je vriend dan een kind zou willen en jou dat ook wel wilt maar jij wilt het kind eigenlijk niet in je buik willen hebben, jij wilt graag een kind addopteren wat zou jij dan doen? En als de bevalling ook nog heel zwaar wordt wat wil je dan, je wilt dan toch eigenlijk gewoon een keizersnee maar dat wil je man eigenlijk graag niet willen. Dus jij moet het kind er maar proberen uit proberen te krijgen, er wordt daardoor veel aan je geknipt en de baby wordt er dan met allerlei apperatuur uitgehaald daar wordt je toch niet blij van en dan blijkt het later dat je ook nog uitgescheurt te zijn. Later kom je er achter dat je eigenlijk helemaal niet van het kind houd, wat doe je er dan mee in een doos stoppen, dat gaat eigenlijk te ver. Je man wil je daarom ook niet in huis hebben bij de baby en wordt je maar naar een kliniek gestuurd waar je niet thuisi hoort en waar je merkt dat je eigenlijk nooit droevig bent geweest om je vader. Als je dan weer helemaal opgeklaard bent mag je weer naar huis en neem je iemand uit de kliniek mee, je gaat met hem rauwen om je vader daardoor gaat alles weer veel beter. Het is dus moeilijk om met iemand om te gaan waar je niet van houd, maar uiteindelijk komt alles toch nog wel goed toch?

 

Slot

Ik vind het een heel mooi boek om te lezen, het is heel afwisselend. Je verdiept je ook helemaal in het verhaal mee je denkt er wel bij na wat je eigenlijk moet doen als je niet van iemand houd.